Bandenspanning: Wat je moet weten voor een veilige rit?

Wat is bandenspanning nou precies? Hoe weet je of de bandenspanning van jouw auto klopt? En waarom is die bandenspanning zo belangrijk? Hoewel we er al eerder over schreven, gebeuren er helaas nog steeds veel ongelukken door verkeerde bandenspanning. Laten we de belangrijkste punten eens op een rijtje zetten.

Wat is bandenspanning?

Bandenspanning is de hoeveelheid lucht in de band, uitgedrukt in “bar”. Deze spanning kun je meten met een bandenspanningsmeter.

Maar wat is die juiste bandenspanning en hoe weet je dat?

De juiste bandenspanning verschilt per auto, maar ligt meestal rond de 2,5 bar. Voor bedrijfsauto’s kan dat tussen de 3-4 bar liggen. In het instructieboekje van je auto staat wat de ideale bandenspanning is bij elke belading van je auto. Boekje kwijt? Vaak vind je deze informatie ook aan de binnenkant van het brandstofklepje of de binnenkant van het linker portier.

Een TMPS monitort je bandenspanning automatisch

Als je vroeger je bandenspanning wilde controleren, moest je naar de bandenpomp bij het benzinestation. Dat was nogal een gedoe. Maar sinds november 2014 hebben alle nieuwe auto’s in de EU verplicht TPMS (Tyre Pressure Monitoring Systems)- sensoren. Ze houden de bandenspanning in de gaten en geven een melding op je dashboard als deze niet ok is. Er zijn twee uitvoeringen. Directe TPMS-sensoren die in de velgen zitten en indirecte TPMS-sensoren die via het ABS systeem van de auto werken.

Waarom is bandenspanning zo belangrijk?

Uit onderzoek blijkt dat er jaarlijks ruim 24.000 ongevallen plaatsvinden door verkeerde bandenspanning. De invoering van TMPS was daarom zelfs een Europese verplichting. En we zien gelukkig dat het aantal ongelukken sinds die tijd fors afneemt.

Maar veiligheid is niet het enige voordeel. De juiste bandenspanning zorgt ook voor minder brandstofverbruik en minder slijtage van je banden. Dit bespaart je op jaarbasis veel geld, zowel aan brandstof als aan nieuwe banden.

Conclusie: met een TMPS gaan veiligheid en lagere kosten hand in hand!

Dankzij moderne technologieën en dashboardmeldingen wordt het steeds makkelijker om de juiste bandenspanning te handhaven. Dit is niet alleen voor je eigen veiligheid, maar ook voor die van anderen op de weg. Bovendien bespaar je direct op de kosten van je onderhoud.

Bij Autobedrijf B&K begrijpen we dat niet iedereen een auto-expert is. Daarom staat ons team voor je klaar om je te helpen. We controleren, onderhouden en repareren, zodat jij met vertrouwen achter het stuur kunt kruipen.

“Bij Autobedrijf B&K staan we voor zekerheid in jouw mobiliteit.”

Dit artikel delen:
Bram Sonneveld en Kees Pak Autobedrijf BK Moerkapelle

Altijd zekerheid vooraf!

Autobedrijf B&K B.V. is een universele en ultra moderne automotive partner voor particulieren en MKB bedrijven in het centrum van het Groene Hart.