Kom niet in het donker te staan

Alles over autoverlichting

Licht in de duisternis

Of het nou buiten donker is of slecht weer, goede verlichting van je auto is van onschatbare waarde. Jij wilt goed zicht en anderen willen jou kunnen zien! Maar weet je eigenlijk wel wanneer je welke lichten moet gebruiken? We zetten het helder voor je op een rij.

Dimlicht: je betrouwbare reisgenoot

Dimlicht is je beste vriend tijdens nachtelijke ritten of op mistige dagen. Verplicht in het donker, maar ook overdag bij slecht zicht. Ze zorgen ervoor dat je gezien wordt, zonder andere weggebruikers te verblinden.

Groot licht: tijdelijke superkracht

Soms is het even heel donker en rij je bijvoorbeeld op een smalle, onoverzichtelijke weg. Groot licht geeft een helder zicht, maar kan anderen verblinden; gebruik het verstandig. Dus alleen als er géén tegenliggers zijn en je niet achter iemand rijdt.

Mistlicht: blijf zichtbaar!

Mistlichten zijn je vrienden als het zicht slecht is door mist, sneeuw of zware regen. Ze helpen je goed zichtbaar te blijven, maar gebruik ze alleen wanneer nodig. Wettelijk mag dit pas bij een zicht van minder dan 50 meter.

Achterlicht: trouwe beschermers

Je achterlichten laten anderen weten waar jij bent. Ze branden automatisch bij groot licht, dimlicht, stadslicht of mistlicht. Maar let op! Sinds 2011 zijn auto’s wettelijk uitgerust met dagrijverlichting aan de voorzijde. Dan branden niet automatisch ook de achterlichten. En doordat je dashboardverlichting wel brandt, realiseer je je dat vaak niet. Controleer dus de stand van de schakelaar van je lichten. Het volgende blokje sluit hier goed op aan.

Automatische verlichting: minder automatisch dan jij denkt

Steeds meer auto’s schakelen automatisch de dimlichten in. Als het donker wordt gaan de lampen voor en achter (de primaire verlichting) vanzelf aan. Maar die gaan niet aan als overdag het zicht verslechtert door mist, sneeuw of regen. De sensor die de lampen aanstuurt, herkent alleen licht en donker.

Kentekenplaatverlichting: Je identiteitsbewijs

Deze lichten zorgen ervoor dat jouw kentekenplaat ook in het donker leesbaar is. Net als de achterlichten, branden ze automatisch samen met andere verlichting.

Remlicht: één van je belangrijkste signalen

Twee en bij auto’s vanaf eind 2001 verplicht, drie remlichten, vertellen anderen ‘luid’ en duidelijk dat je vertraagt of stopt. Een essentieel signaal om iedereen veilig te houden.

Combinatie stadslicht en achterlicht: Het onafscheidelijke veiligheidsduo

Deze combinatie gebruik je als je met je auto staat:

  • Buiten de bebouwde op de rijbaan;
  • Op een parkeerstrook;
  • In een parkeerhaven;
  • Op vluchthavens langs de snelweg of een autoweg.


Kortom, van parkeren buiten de bebouwde kom tot slecht zicht overdag helpen ze om je auto zichtbaar en veilig te houden.

Voorkom boetes en ongemakken

Verkeerde of defecte verlichting kan leiden tot boetes. Vervang een defect lampje dus meteen en vermijd dure ongemakken.

Twijfels? Laat het checken!

Niet zeker of je verlichting perfect werkt? Kom langs bij Autobedrijf B&K voor advies. Zo blijf je veilig, zichtbaar en boetevrij op de weg!

Conclusie: veiligheid en zichtbaarheid eerst

Goede verlichting is onmisbaar voor jouw veiligheid en die van anderen. Door het juiste licht op het juiste moment te gebruiken, draag je bij aan een veiligere weg voor iedereen. En bij twijfel, weet je waar je terechtkunt voor advies en hulp!

 

Autolicht
Dit artikel delen:
Bram Sonneveld en Kees Pak Autobedrijf BK Moerkapelle

Altijd zekerheid vooraf!

Autobedrijf B&K B.V. is een universele en ultra moderne automotive partner voor particulieren en MKB bedrijven in het centrum van het Groene Hart.