De taal van je dashboard: wat vertellen waarschuwingslampjes je echt?

Moderne auto’s zitten bomvol technologie. Dat betekent dat er tientallen verschillende waarschuwingslampjes op je dashboard kunnen gaan branden. En ze hebben ook nog verschillende kleuren.

Van oliepeil tot bandenspanning, van ABS-storingen tot airbag-waarschuwingen. Overal is een lampje voor. Maar hoe herken je ze, wat betekenen ze en nog belangrijker: wat moet je doen?

De juiste actie is de sleutel tot het behoud van je auto én je veiligheid op de weg. Na het lezen van deze blog verrassen ze jou in elk geval niet meer.

Begrijp de kleuren van de lampjes op je dashboard

       Rood is de kleur van directe actie: “Stop nu meteen op een veilige plek!” De garage of wegenwacht bellen voor advies is hier een slim plan. Alleen zo voorkom je ernstige schade aan jouw auto.

       Oranje/Geel vertelt je dat er iets aandacht vereist. Je kan nog doorrijden, maar is het belangrijk dat je zo snel mogelijk uitzoekt wat er aan de hand is. Bel de garage of rijd gewoon even langs. Je weet dan direct wat er aan de hand is en kunt een afspraak maken voor reparatie. 

       Wit geeft een aanbeveling of aanwijzing. Ook hier kun je mee doorrijden, maar je krijgt dit signaal niet zomaar. Voorkomen is beter dan genezen en dus vaak een stuk goedkoper ook.

       Blauw geeft aan dat je grote licht aan staat. Bij sommige geavanceerde verlichtingssystemen op de duurdere auto’s regelt het systeem dit. Je hoeft je dan geen zorgen te maken dat je tegenliggers verblindt. Maar doe je het zelf, vergeet het dan niet weer uit te schakelen. Dit lampje herinnert je daaraan.

       Groen is veilig. Je kunt lekker doorrijden. Ze laten ingeschakelde systemen zien als mistlicht, dimlicht en knipperlichten. Dus adem in, adem uit; alles is onder controle.

Belangrijke waarschuwingslampjes nader verklaard

Je dashboard heeft dus nogal wat waarschuwingslampjes. Maar wat zijn nou de belangrijkste met directe gevolgen voor de veiligheid? Daar gaan we:

      Olie (oranje of rood) 

Oranje: te weinig olie, dus moet je bijvullen. Het is slim om een fles met de juiste olie bij je te hebben, want dit kan je prima zelf. Gebeurt het in korte tijd vaker, maak dan even een afspraak bij de garage; misschien heb je een lek. Check regelmatig je oliepeil.

Rood: Direct stoppen op een veilige plek en pechhulp of garage bellen. Doorrijden levert
waarschijnlijk ernstige schade aan de motor op, een zeer dure grap.

      Remmen (oranje of rood):

Oranje: mogelijk te weinig remvloeistof in het systeem, of je remblokken zijn versleten.

Rood: dit is erger, misschien wel een probleem met het ABS-systeem. Stop zodra je dat veilig kan. Slecht werkende remmen zijn levensgevaarlijk. Voor jezelf én voor anderen.

      Accu

Dit lampje brandt soms kort als je de auto start, maar moet direct uitgaan. Zo niet, dan kan er iets zijn met de dynamo, de stroomkabels of een aandrijfsnaar. Het kan ook zijn
dat je accu aan het einde van de levensduur is. Laat dit checken en voorkom dat je tijdens je vakantie strandt langs de snelweg.

      Koeling

Als er iets mis is met het koelsysteem kan de motor oververhit raken waardoor er veel schade kan ontstaan. Vaak gaat het om onvoldoende koelvloeistof en moet je deze bijvullen. Hou het wel in de gaten of laat de garage controleren op een lek. Ook hier is het niet leuk als je met je gezin langs de kant van de weg komt te staan.

      Airbag

Rood: Er is een storing, maar toch hoef je niet direct te stoppen. Er is wel een cruciale
storing in de airbag of gordelspanners. Het gevaar zit erin dat als je een
ongeluk krijgt, je gordel of airbag niet goed functioneert. Het is dus heel
belangrijk dat je er zo snel mogelijk naar laat kijken. Neem geen risico met je
veiligheid.

      Motor

Oranje: Dit lampje is het signaal voor meerdere mogelijke storingen. Vaak is er iets mis met de elektronica die de brandstofinspuiting en ontsteking regelt. Maar het kan ook
om andere oorzaken gaan waardoor je motor niet optimaal werkt. Zie je dit lampje? Bel je garage of rij langs. Wij kunnen de aard van de storing uitlezen met software.

      Bandenspanning:

Meestal is dan de bandenspanning van één of meerdere banden te laag. Begin met oppompen, want dat kan je prima zelf. Brandt de indicator al snel weer, dan is je band
waarschijnlijk lek en maak je een afspraak bij de garage of bandenspecialist.

      of  Roetfilter:

Heb je een dieselauto? Als dit lampje brandt dan voldoen de uitlaatgassen niet meer aan de emissie-eisen. Het roetfilter kan bijvoorbeeld vol zitten. Een mogelijke oorzaak: veel korte ritjes met relatief lage snelheid, waardoor de motor niet lekker op temperatuur komt. Probeer een paar langere snelwegritten. Niks doen kan tot motorschade of schade aan de filters leiden. Ervaar je vermogensverlies, rijd dan niet verder en bel de garage.

      Besturing

Oranje: Dit lampje gaat branden als er iets mis is met de stuurbekrachtiging van de auto. Als deze uitvalt, gaat sturen zwaar. Dat merk je vooral bij lage snelheden of
inparkeren. Kortom, alle reden voor een spoedig bezoek aan de werkplaats
 

      EPC (Electronic Power Control)

Oranje: Deze sensoren voor het EPC zijn verbonden aan onder andere het ABS-systeem, de ECU (regeleenheid voor de motor), de cruise control, ontsteking en het gasklep.
Kortom, een belangrijk lampje dat om actie vraagt. Je kan hier kort mee doorrijden, maar als een van de verbonden systemen ermee ophoudt, kan het tot gevaarlijke situaties leiden.

      Verlichting

Oranje: Als iets van de verlichting niet goed werkt, gaat dit lampje branden. Je hoeft niet
direct te stoppen, maar het is belangrijk om even langs te rijden om dit weer in orde te maken. Dan heb jij weer goed zicht en zien andere weggebruikers jou ook goed.


Conclusie: Veiligheid voor alles.

Een cliché? Absoluut niet. Veiligheid staat altijd voorop. De lampjes op je dashboard negeren kan ernstige gevolgen hebben, niet alleen voor jou maar ook voor anderen op de weg. Dus, de volgende keer dat een van die lampjes oplicht, weet jij wat je te doen staat.

Want bij Autobedrijf B&K begrijpen we dat niet iedereen een auto-expert is. Daarom staat ons team voor je klaar. We controleren, onderhouden en repareren, zodat je met vertrouwen achter het stuur kruipt. Want bij Autobedrijf B&K staan we voor zekerheid in jouw mobiliteit.

Dit artikel delen:
Bram Sonneveld en Kees Pak Autobedrijf BK Moerkapelle

Altijd zekerheid vooraf!

Autobedrijf B&K B.V. is een universele en ultra moderne automotive partner voor particulieren en MKB bedrijven in het centrum van het Groene Hart.