Hoe is het met de banden onder jouw auto?

Autobanden: ze zijn er in vele soorten en maten, maar welke heb jij eronder? En hoe weet je nu welke banden het beste zijn voor jouw gebruiksdoel? In deze blog duiken we wat dieper in de wereld van autobanden, waarbij we deze keer de voor- en nadelen van de verschillende soorten banden bespreken. We bespreken ook aan welke eisen banden moeten voldoen volgens de APK-keuring.

Welke soorten banden zijn er en wanneer gebruik je die?

We onderscheiden drie hoofdsoorten:  zomerbanden, winterbanden, en all-season
banden. Elk type heeft zijn unieke eigenschappen:

      Zomerbanden zijn ideaal bij temperaturen boven de 7 graden. Ze bieden voordelen zoals een zuiniger rijgedrag, minder slijtage, en een kortere remweg. Het nadeel is echter dat bij lagere temperaturen het rubber harder wordt, wat resulteert in minder grip.

      Winterbanden zijn ontworpen voor gebruik bij temperaturen onder de 7 graden of bij winterse neerslag. Ze blijven soepel en bieden betere grip in winterse omstandigheden. Een belangrijk kenmerk is het 3 PMS-symbool, wat aantoont dat de band winterse eigenschappen heeft. Op de band staat een bergtop met een sneeuwvlokje erin. In sommige landen is dit symbool zelfs verplicht in de winter.

       All-season banden hebben de afgelopen jaren een flinke ontwikkeling doorgemaakt. Waar ze eerst als een compromis werden gezien, zijn de nieuwste modellen nu zo goed dat ze in veel situaties een volwaardig alternatief bieden voor het wisselen tussen zomer- en winterbanden. Het nadeel is dat ze sneller kunnen slijten. Ook all-season banden kunnen het 3 PMS-logo bezitten.  

De keuze in ons land: winterbanden of all-season banden?

In ons land is het in de winter gemiddeld rond de 4 à 5 graden. Op zomerbanden doorrijden is dus niet heel verstandig. Verwissel ze daarom met een set winterbanden.

Winterbanden zijn sowieso de beste keuze als je maximale veiligheid en prestatie onder winterse omstandigheden wilt. Ga je regelmatig op wintersport richting de bergen? Dan zijn winterbanden de beste keuze.

All-season banden kunnen een goede optie zijn als je in een gematigd klimaat woont, waar de winters meestal mild zijn en je de voorkeur geeft aan het gemak van niet elk seizoen je banden te hoeven wisselen. Een keer naar de skipistes van Winterberg gaat er ook prima mee.

Wanneer wissel je de zomer- en winterbanden om?

De richtlijn is om je zomerbanden te wisselen voor winterbanden wanneer de temperatuur daalt naar 7 ºC of lager. Dit moment verschilt per jaar, maar valt vaak samen met het verzetten van de klok.

APK Keuringseisen

Tijdens de APK-keuring worden banden grondig geïnspecteerd. Ze moeten vrij zijn van ernstige beschadigingen, geen uitstulpingen vertonen en een minimale profieldiepte hebben. Wettelijk is die 1,6 mm. Je banden moeten correct gemonteerd zijn volgens de draairichting en
geen metalen elementen bevatten die uit kunnen steken.

Ook is het belangrijk dat banden niet nageprofileerd zijn. Je ziet dan dat slijtage indicatoren zijn weggesneden. Verder moeten banden op één as dezelfde maat hebben en de juiste bandenspanning bezitten. Dat laatste is trouwens ook belangrijk voor het gunstigste brandstof- of stroomverbruik.

En nog een interessante: heb je een auto van na 31 december 2017 mét een controlesysteem voor de bandenspanning, dat meldingen op je dashboard kan laten zien? Dan mag dat systeem geen defecten aangeven. 

Veiligheid gaat vóór alles. Een cliché? Nou, zeker niet.

Veiligheid staat altijd voorop. Laat jouw veiligheid en die van je medeweggebruikers niet in gevaar komen door versleten banden. Twijfel jij of je banden in goede staat verkeren? Wacht niet af, maar rijd langs bij ons of bel ons voor advies. En zoals hieronder is te zien: We nemen de inspectie van banden heel serieus!

Ons team staat voor je klaar. We controleren, onderhouden en repareren, zodat je met vertrouwen achter het stuur kruipt. Want bij Autobedrijf B&K staan we voor zekerheid in jouw mobiliteit.

banden inspectie
Dit artikel delen:
Bram Sonneveld en Kees Pak Autobedrijf BK Moerkapelle

Altijd zekerheid vooraf!

Autobedrijf B&K B.V. is een universele en ultra moderne automotive partner voor particulieren en MKB bedrijven in het centrum van het Groene Hart.