Sta eens stil bij de remmen van je auto

Goede remmen zijn onmisbaar voor jouw veiligheid en voor die van anderen op de weg. In deze blog duiken we in de wereld van remmen en leggen we uit waarom preventief onderhoud hier nóg belangrijker is dan je denkt. Want, zeg eens eerlijk, sta jij elke dag bij de remmen van je auto stil?

Hoe remt je auto eigenlijk?

Elke auto bevat een complex systeem van remonderdelen die allemaal een onmisbare rol spelen bij het tijdig stoppen van je auto en dus het voorkomen van ongelukken. De hoofdonderdelen van je remsysteem zijn:  

  • Remschijven

Deze glimmende schijven aan de binnenkant van je velgen zorgen voor wrijving. Daardoor vertraagt of stopt je auto. Vroeger hadden veel auto’s alleen ‘trommelremmen’. Tegenwoordig is vrijwel alles ‘schijf’ en komen ’trommels’ hoogstens nog voor op de achterwielen van auto’s uit het lagere segment en bij aanhangers zoals caravans.   

  • Remblokken en remvoering

De remvoering is het speciale materiaal op de remblokken die tegen de remschijven of -trommels worden gedrukt om die wrijving te krijgen. Het is helemaal normaal dat de remvoering langzaam van de blokken afslijt. Dit moet zelfs.    

  • Remklauwen / remcilinders

Deze grijpen de remschijven vast of drukken de remblokken tegen de trommels. Remklauwen zijn trouwens heel hip. Je ziet ze vaak in opvallende kleuren zitten, als je door de spaken van lichtmetalen velgen heen kijkt.

  • Remvloeistof:

Dit hydraulische middel zorgt voor de overdracht van de kracht van het rempedaal naar de remklauwen of -cilinders. Voor een blijvend goede werking moet de remvloeistof, net als je motorolie, regelmatig vervangen worden.     

  • Remleidingen en remslangen

Ze zorgen ervoor dat de remmen reageren wanneer je het pedaal indrukt. Er komt een stevige druk op deze leidingen te staan. Controle op slechte of versleten remleidingen is niet voor niks een vast onderdeel van de APK-keuring.

 

Je kent nu de belangrijkste onderdelen van je remsysteem, maar hoe weet je of ze goed functioneren? Daar wil je niet achter komen bij een mislukte noodstop met alle gevolgen van dien. Laat daarom regelmatig je remmen controleren.

Wanneer is het in elk geval tijd voor actie?

Er zijn een aantal ‘rode vlaggen’ waaraan je zelf kan herkennen dat je een controle bij je garagebedrijf niet langer moet uitstellen.

  • Trillend stuur:

Voel je je stuur trillen wanneer je remt? Dit kan een teken zijn dat je remschijven ongelijkmatig versleten zijn en vervangen moeten worden.

  • Je moet je rempedaal dieper indrukken:

Als je het rempedaal verder moet indrukken dan normaal, kan dit wijzen op versleten remblokken of te weinig remvloeistof. Laat het gewoon controleren!

  • Knarsend geluid:

Een schurend of knarsend geluid tijdens het remmen is vaak een teken dat je remblokken versleten zijn en vervangen moeten worden. Doe dat meteen, want je maakt groeven in de remschijven en die reparatie is aanzienlijk duurder.

  • Langere remweg:

Als je merkt dat je remweg langer is dan normaal, kan dit duiden op problemen met je remmen en moet je onmiddellijk actie ondernemen. Dit kan levens redden.

  • Waarschuwingslampje:

Als je het oranje waarschuwingslampje van je remmen ziet oplichten op het dashboard, mag je dit nooit negeren. Rij meteen langs en laat je remsysteem controleren.

 

Veiligheid gaat vóór alles. Een cliché? Nou, zeker niet.

Je laat jouw veiligheid en die van je omgeving toch niet in gevaar komen door versleten remmen? Twijfel jij of je remmen in goede staat verkeren? Wacht niet af, maar rijd langs bij ons of bel ze voor advies.

Ons team staat voor je klaar. We controleren, onderhouden en repareren, zodat je met vertrouwen achter het stuur kruipt. Want bij Autobedrijf B&K staan we voor zekerheid in jouw mobiliteit.

remmen 1
remmen 2
remmen 3
remmen 4
Dit artikel delen:
Bram Sonneveld en Kees Pak Autobedrijf BK Moerkapelle

Altijd zekerheid vooraf!

Autobedrijf B&K B.V. is een universele en ultra moderne automotive partner voor particulieren en MKB bedrijven in het centrum van het Groene Hart.