Wat is een Direct Shift Gearbox (DSGbak)?

Een DSG versnellingsbakbak, ook wel Direct Shift Gearbox genoemd, is een automatische versnellingsbak van de VAG Groep*. Deze versnellingsbak is dan ook in alle automerken van de VAG Groep terug te vinden.

De versnellingsbak bestaat uit twee koppelingen waarbij de ene koppeling verantwoordelijk is voor de oneven versnellingen en de andere koppeling voor de even versnellingen. Tevens is de ene koppeling een droge koppeling en de andere een natte koppeling. De natte koppeling draait namelijk constant door de olie heen. De olie zorgt voor meer koeling zodat het mogelijk is om in hogere koppels te schakelen.

Het voordeel van een DSG versnellingsbak is dat door de dubbele koppeling gezorgd wordt voor een verbetering van de schakelkwaliteit. Het geeft rijcomfort van de automaat, terwijl het de efficiëntie van handmatige koppelen behoudt.

Belangrijk bij een DSG versnellingsbak is dat de olie waar de natte koppeling in draait op tijd wordt ververst, meestal is de interventie rond de 60.000 kilometer. Indien hier achterstallig onderhoudt op is, kan dit leiden tot grote problemen, zoals het vervangen van de versnellingsbak in zijn geheel.

Op de foto’s is een DSG versnellingsbak te zien waarbij de olie ververst wordt van de natte koppeling.

* De VAG Groep, ook wel Volkswagen AG genoemd, is de grootste autofabrikant van Europa (nummer 2 van de wereld). Onder de VAG Groep valt niet alleen Volkswagen, maar ook Audi, Seat, Cupra, Skoda, Bentley, Lamborghini en Porsche.

dsg bak 1
dsg bak 2
dsg bak 3
dsg bak 4
Dit artikel delen:
Bram Sonneveld en Kees Pak Autobedrijf BK Moerkapelle

Altijd zekerheid vooraf!

Autobedrijf B&K B.V. is een universele en ultra moderne automotive partner voor particulieren en MKB bedrijven in het centrum van het Groene Hart.