Wat is een remtrommel en waarom is onderhoud eraan zo belangrijk?

Een auto heeft remschijven of remtrommels. De kleinere formaat auto’s hebben meestal remschijven voor en remtrommels achter. De functie van de remschijven en remtrommels zijn hetzelfde.

Wat is dan het verschil?

Het verschil zit in het feit dat remschrijven een hogere remcapaciteit hebben. Ze remmen dus sterker. Dan vraagt u zich af, waarom heeft mijn auto dan niet alleen remschijven voor de beste prestatie?

Remtrommels zijn kwalitatief prima voor het kleine formaat auto’s en zijn goedkoper in aanschaf en onderhoud. Het is dus een kostenbesparing zonder dat de prestatie u in gevaar brengt. De remmen moeten namelijk aan een bepaalde remkracht voldoen om goed te kunnen presteren. Echter dienen remtrommels evenveel controle/aandacht als de remschijven. Het is belangrijk dat bij iedere (controle) beurt de remtrommels gedemonteerd worden i.v.m. de remstof, eventuele lekkage of het vastzitten van de remcilinder.

Teveel remstof

Het gevaar van teveel remstof is dat de rem vast gaat zitten en/of niet goed functioneert. Het voorkomt dat je een vastzittende rem krijgt of natte remvoering waardoor de prestaties hard achteruit gaan. De rem presteert dan zwaar onder de maat. De remvoering zijn de remblokken van de remtrommels. Mocht de remcilinder lek gaan of vastzitten, heeft dit invloed op het functioneren van de remtrommels. Bij iedere beurt die uw auto krijgt, hoort dit gecontroleerd te worden.

Prestatie van de remmen

Merkt u dat de prestatie van de remmen achteruit gaat? Rijd dan langs de garage om dit te laten controleren. Zeker in deze herfstmaanden waar het zicht slechter wordt i.v.m. de laaghangende zon en de grote hoeveelheid regen, is een snelle reactie de remmen van groot belang.

Twijfelt u of de remmen van uw auto goed functioneren?

Maak gebruik van de gratis herfstactie bij Autobedrijf B&K via de volgende link: https://www.autobedrijf-bk.nl/herfstcheck/

remtrommel 1
De binnenkant van de remtrommel waar de remcilinder en remvoering op te zien is.
remtrommel 2
De remtrommel met in het rode kader de remstof.
Dit artikel delen:
Bram Sonneveld en Kees Pak Autobedrijf BK Moerkapelle

Altijd zekerheid vooraf!

Autobedrijf B&K B.V. is een universele en ultra moderne automotive partner voor particulieren en MKB bedrijven in het centrum van het Groene Hart.