Distributieriem

De verbindende schakel van uw motor

Een distributieriem verbindt diverse motoronderdelen. Hij loopt over verschillende tandwielen op het motorblok en wordt op spanning gehouden door spanrollen. Vanuit de fabriek is de distributieriem zo afgesteld dat alle draaiende delen van de motor waarover de riem loopt, in exact de juiste positie staan. Hierdoor gaan de kleppen precies op het juiste moment open en dicht bij een bepaalde stand van de zuigers. Dit gebeurt ook exact in de juiste verhouding tot de brandstofinspuiting en ontsteking van de bougievonk.

Sommige motoren hebben geen distributieriem maar een distributieketting. Die zit samen met kettingspanners binnen in het motorblok en wordt gesmeerd door de motorolie.

De distributieriem is overigens iets heel anders dan de veel eenvoudiger V-riem of V-snaar, die bijvoorbeeld de dynamo of waterpomp aandrijft.

Het juiste moment voor vervanging

Het is moeilijk te zeggen wanneer een distributieriem of -ketting precies vervangen moet worden. Dit is namelijk verschillend per automerk en model. Er zijn auto’s waarvan de distributieriem om de 60.000 kilometer vervangen moet worden, maar er zijn ook auto’s waar dit 210.000 kilometer is. Naast de kilometer interval, kan ook het jaarinterval bereikt zijn. Het jaarinterval varieert per auto. De kosten van het vervangen van een distributieriem verschillen ook per merk auto en type motor. In het algemeen: hoe complexer en hoe groter de motor, hoe kostbaarder.

Vaak stelt men het vervangen van de distributieriem of -ketting uit aangezien dit een grotere reparatie is. Echter als de riem of ketting breekt, leidt dit tot grote motorschade. Autobedrijf B&K adviseert u tijdig wanneer er een vervanging nodig is, zodat dit niet direct hoeft te gebeuren en u er rekening mee kunt houden in het onderhoud van uw auto.

Dit artikel delen:

Heeft u een vraag over Distributieriem?

Kom dan eens vrijblijvend bij ons langs. Plan een afspraak. We leggen u graag uit wat we op dit gebied van voor u kunnen betekenen.

Heeft u een andere onderhoudsvraag? Ook dan helpen we u natuurlijk graag! Klik hier voor een overzicht van onze overige diensten.

 
 

 

 

Bram Sonneveld en Kees Pak Autobedrijf BK Moerkapelle

Altijd zekerheid vooraf!

Autobedrijf B&K B.V. is een universele en ultra moderne automotive partner voor particulieren en MKB bedrijven in het centrum van het Groene Hart.